Waarom het belangrijk is om je website up to date te houden

Iedereen kent het, updates. Maar weet je dat zelfs je website of applicatie updates nodig heeft? In deze blog lees je meer over wat een update precies is en hoezo het zo belangrijk is dat je website of applicatie up to date blijft.

 

Wat is een update?

In het kort is een update een aanpassing van de code, dit kan nieuwe code betekenen of juist het verwijderen en opschonen van oude code. Altijd met de intentie om problemen op te lossen, nieuwe functies toe te voegen of zelfs de applicatie sneller te maken. Helaas is niemand perfect en dus ook software niet, soms kan er door een update juist een bug ontstaan waardoor het niet meer werkt. Of zelfs een lek introduceren in het systeem.

Om deze reden is het altijd belangrijk een (automatische) back-up te maken voordat je de software update. Mocht er dan iets niet meer werken kan je altijd een stap terug doen.

 

Je C.M.S. updaten

Gebruik je een C.M.S. of een ander applicatie systeem voor je website? Dan krijg je vaak een melding te zien op het moment dat er een update beschikbaar is. Start de update en je hebt er geen omkijken meer naar. Maar dit geldt niet voor alle systemen. Check (of vraag aan je developers) hoe het programma laat weten dat er een update beschikbaar is en wat jij hiermee kan doen.

 

Updates voor de code

Is je site of applicatie op maat geschreven? Dan kan het zijn dat er updates beschikbaar zijn voor gebruikte technologieën, het updaten hiervan is vrij technisch en hangt af van de manier waarop de software is geschreven. Het is het beste om deze stappen door een developer te laten doen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de nieuwste versie van PHP gebruiken, het OS van de server upgraden etc.

 

Regelmatig onderhoud

Je wilt er nooit te laat achter komen dat er een lek in de code zit of dat de software niet meer werkt. Het beste wat je kan doen is regelmatig controleren voor updates en deze uitvoeren. Zo voorkom je achterstand en blijft je website/ applicatie up to date. Daarnaast gaat goed onderhouden software langer mee. Dit betekent helaas niet dat het alleen een kwestie van een druk op de knop is. Soms zullen oude codes niet meer werken met nieuwe software. Probeer bijvoorbeeld eens een programma voor Windows XP te draaien op Windows 11. Je moet het een en ander in het systeem aanpassen wil je dit werkend krijgen.

 

Wat kan jij doen

Het belangrijkste is om actie te ondernemen en regelmatig te kijken of er updates beschikbaar zijn voor je website/ applicatie. Log bijvoorbeeld eens per maand in om te kijken of er een update beschikbaar is en maak regelmatig backups van je systeem.

Geen zin om dit zelf te doen? Vaak kan je contact opnemen met de developers om een onderhoudsovereenkomst af te sluiten, hoef je zelf geen oogje meer in het zeil te houden en regelen zij de rest.

Jouw digitale avontuur start hier.

Neem contact op