Hoe technologie laadsnelheid beïnvloed

Het is eindelijk zover! Onze eigen website is weer geüpdatet. Visueel is er niks verandert maar op de achtergrond zijn wij overgestapt op een hele nieuwe architectuur. Benieuwd naar de veranderingen? In dit artikel lees je er meer over.

 

Van Server rendered naar (Semi)Statisch geserveerd

Semi statisch? Ja inderdaad! Het verschil zit hem vooral in hoe de website geladen wordt. Voorheen gebruikten we hiervoor een zwaar inefficient maar krachtig framework. Dit betekende dat er heel veel technisch mogelijk was maar eigenlijk maakten wij hier weinig gebruik van. Je gaat ook geen 12V auto batterij meesjouwen om je mobiel op te laden. Daarom hebben wij ervoor gekozen om over te stappen naar een Statische website. Een statische website levert de "pagina's" van de website direct naar de bezoekers zonder veel poes pas. Dit resulteert in een snellere laadtijd. Het nadeel is alleen dat je geen complexe applicatie hiermee kan maken. Dit komt omdat de stap van Server -> logica -> bezoeker verandert naar Server -> bezoeker. Je mist dus de logica stap. Om toch voor het blog e.. werkend te krijgen wordt dit deel wel op de server aangepast, vandaar het woordje Semi ervoor. En als kers bovenop de taart, als de website lichter is kost het minder MB's om over te dragen en scheelt dus ook weer stroom. Een klein beetje extra duurzaamheid kan nooit kwaad!

 

De score van onze websiteOm de daad bij het woord te voegen, hierboven de nieuwe score van Google zijn snelheidsmeting.

 

Hoe laden wij dan nog steeds content?

Om de blogs en cases te laden gebruiken wij nu een headless cms. Hoofdloos? Ja! Headless houdt in dat er geen voorkant aan vast zit. Om een praktisch voorbeeld te geven: 

Als je nieuwe banden nodig hebt koop je niet gelijk een hele auto erbij toch?
Normaal bij een C.M.S. krijg je een hele voorkant erbij (in bovenstaand voorbeeld is dit de auto kopen voor een nieuwe band). Maar in dit geval hebben wij alleen maar een nieuwe band nodig. Gelukkig bestaan hier headless opties voor. Dus niet zonder hoofd, maar zonder het hele pakket. Zo slaan wij de technische snufjes zoals pagebuilders over om een lichtgewicht achterkant op te zetten die niks meer of minders doet dan dat wij nodig hebben.

 

3 Hoofdloze standbeeldenNee, niet die vorm van headless

 

Conclusie

Het heeft ons dan wel wat werk gekost maar we hebben een 100/100 score kunnen halen! Laadsnelheid is ontzettend belangrijk voor de belevenis van een bezoeker, te traag en je bent ze kwijt. Dit is natuurlijk ontzettend zonde.

Desalniettemin is er maar een goed antwoord op de vraag met welke technologie er gewerkt moet worden. Dat antwoord is namelijk de technologie waar jij of je team het fijnste mee werkt. Waarom zou je anders ergens gebruik van maken?

Jouw digitale avontuur start hier.

Neem contact op