Wat is agile ontwikkeling?

Je hoort het vaker, agile ontwikkeling. Maar wat betekent het nu? Agile ontwikkeling is een manier van ontwikkeling die niet van te voren 100% gepland is. Dit betekent dat een concept tijdens de ontwikkeling van richting kan veranderen, dat er nieuwe functies bij komen of juist oude functies verdwijnen. Het is dus een itererende manier van ontwikkelen.

 

Het Agile manifest

Er zijn geen vaste regels in agile, alleen maar principes en doelen. Deze principes representeren een manier van denken. Mensen en interacties zijn bijvoorbeeld waardevoller dan ingewikkelde processen en gereedschappen, werkende software waardevoller dan een ingewikkelde documentatie, samenwerken en communiceren waardevoller dan contract onderhandeling en reageren op veranderingen waardevoller dan star een vast plan volgen. Door deze principes te volgen verandert de saaie (vaak incomplete) planning in een efficiënte stroom van ontwikkelingstrajecten.

 

Sprinter

Het project kan eerder de start blokken uit door het eerste planningsblok te verdelen over de gehele ontwikkelingsperiode.

 

Scrum, Extreme Programming of toch Kanban?

Omdat het manifest geen regels heeft zijn er over de loop van tijd verschillende frameworks verschenen met hun eigen voor en nadelen. Er is dan ook geen "goed" of "definitief" framework, ieder bedrijf heeft zo zijn/ haar voorkeuren.

 

Scrum

Scrum werkt via sprints, dit zijn voorafbepaalde perioden van bijvoorbeeld 4 weken waarin een aantal doelen zogeheten stories worden afgesproken en behaalt. Het voordeel van deze manier van werken is dat voor en na elke sprint een feedback ronde plaatsvind en de klant aan het einde van elke sprint een functioneel deel van het programma in handen heeft om direct te gebruiken. Mocht de klant niet tevreden zijn met het resultaat dan kan het project na de sprint stop worden gezet voordat het verder uit de hand loopt.

 

Extreme programming

Extreme programming of XP is enorm uitgebreid maar in het kort gaat het van een wekelijkse iteratie uit waarbij aan het begin van de week samen met de klant de doelen voor de week worden besproken. Elke kwart van het jaar staat gelijk aan een "release", een release is een groep functies die samen een bruikbare applicatie vormen. Samen met de klant worden hier de volgende grote stappen besproken voor het volgende kwartaal en zo de richting van het project besloten.

 

Kanban

Tot slot heb je Kanban, kanban is veel losser in de regels. Hierdoor kan je bijvoorbeeld de stories van de scrum sprint bijhouden door middel van kanban. Kanban is een (digitaal) bord met 3 of meer rijen, een standaard voorbeeld is "Te doen", "Bezig" en "Klaar". Een nieuwe taak of functie start in de eerste rij "te doen" als iemand ruimte heeft om een nieuwe taak op te pakken kan hij/ zij deze openstaande kaart verplaatsen van "te doen" naar "bezig" en als de taak klaar is gaat het naar "klaar". Zo heb je in een oogopslag een duidelijke representatie van de stand van zaken. De klant bepaalt vaak de prioriteit van de kaarten, welke als eerst of juist als laatst afgerond moeten worden. Door alles visueel weer te geven als een stroom/ flow van kaarten wordt het veel makkelijker om functies als individuele doelen af te.

 

Traditioneel is niet meer modern

Vroeger ging men ervan uit dat de enige ontwikkelingsmanier die van de waterval methode was. Dit betekent dat je eerst alles maar dan ook echt alles op papier zet, van het design tot de functies. Het probleem is vaak dat een project over tijd verandert. Nieuwe functies worden geïntroduceerd en oude ideeën vervallen omdat deze in de praktijk niet handig zijn, met waterval betekent dit dat je of een hele nieuwe planning moet maken wat veel tijd kost en het roer om moet gooien of dat dit gewoon niet mogelijk is en dat je over een tijd een website of applicatie hebt die niet meer bij je bedrijf aansluit of zelfs veroudert is.

 

Hoe werken wij?

Zoals je misschien uit dit artikel kan lezen zijn wij voorstanders van de moderne manier van ontwikkelen, agile dus. Wij geloven dat het proces van een nieuwe website/ applicatie niet van te voren helemaal duidelijk is waar de waterval methode wel van uit gaat. In de praktijk zien wij vaak dat met agile een concept uitgroeit tot een volwaardige applicatie maar er altijd dingen veranderen. Door agile te werken gaat de ontwikkeling sneller en weten beide partijen wat de volgende stap is. Dit resulteert in een gave applicatie en een enorm fijne samenwerking!

Jouw digitale avontuur start hier.

Neem contact op