Testen, de sleutel tot succesvolle software ontwikkeling

Software ontwikkeling is een complex proces dat veel aandacht vereist. Er zijn talloze factoren die kunnen bepalen of een project slaagt of faalt. Een van de meest cruciale aspecten (naar onze mening) van de ontwikkeling is testen. In deze blog zullen we kijken naar de voordelen van testen en hoe dit kan helpen om succesvolle software te ontwikkelen.
Let op, dit is een vrij technische blog post. Het zit vol met vakjargon maar we doen ons best om het toegankelijk te houden.

 

Wat is testen?

 

Allereerst handig om te bepalen wat testen nu precies is. In het kort is testen het proces van het evalueren van applicatie om te controleren of het voldoet aan de eisen. Nu is dit alsnog een mond vol. Maar uiteindelijk heeft testen het doel om fouten en bugs te vinden en deze op te lossen voordat de applicatie wordt uitgebracht. 
Het testen kan handmatig of automatisch worden uitgevoerd. Handmatig testen wordt gedaan door testers die de software gebruiken en proberen om problemen te vinden. Automatisch testen wordt gedaan door andere software/ scripts die zijn geschreven om de software te testen zonder dat er menselijk acties nodig zijn.

 

Maar waarom is testen belangrijk?

 

Er wordt vaak snel over testen heen gekeken met zinnen zoals "Als je goede code schrijft hoef je nooit te testen" of "Een programmeur test toch altijd voordat iets af is". Alsnog is 
testen ontzettend belangrijk. Misschien test je wel de nieuwe code, maar test je ook hoe dit in samenwerking gaat met de al bestaande code? Regelmatig komen wij erachter dat hoewel iets niets klopt het voor storing met iets ouds zorgt. Soms kunnen dit hele specifieke situaties zijn zoals vorige jaar op exact deze dag om 3 uur s' middags. Dit kom je bijna nooit tegen.

 

Daarnaast helpt testen om de kwaliteit van de software te verbeteren. Door op tijd te testen, kunnen fouten en bugs worden gevonden en gecorrigeerd worden voordat de software wordt uitgebracht. Naast dat je hiermee zekerder bent van elke regel code die er wordt geschreven kan het ook helpen om kosten te  besparen door problemen op te lossen voordat ze duurder worden om te repareren. Je bouwt toch ook niet een huis voordat je zeker weet dat het stabiel blijft staan?

 

Een mooi insect (in het Engels

Sommige bugs zijn wel enorm uniek. En zonder testen hebben we ze nooit gevonden.

 

Wat kan jij doen om te beginnen met testen?

 

Helaas is testen een vrij technische phase van de ontwikkeling. Als opdrachtgever kan je de meeste impact maken door te communiceren dat jij testen heel belangrijk vindt en graag wilt dat er getest wordt. Natuurlijk als ontwikkelaar kan je de stappen zelf zetten.
Hier zijn enkele tips om jouw of het ontwikkelingsteam op weg te helpen.

 

  1. Stap voor stap: Begin met kleine tests en bouw geleidelijk op, verwacht niet binnen 1 week de software 100% getest te hebben. Elke regel getest is een regel zekerder.
  2. Blijf consistent: Heel saai advies maar door gebruik te maken van dingen zoals naming conventions blijven alle tests dezelfde taal spreken in dezelfde volgorde. Misschien niet zo belangrijk als je maar 5 tests hebt, maar bij 500 tests wel enorm fijn.
  3. Dashboards zijn je vriend: Door het gehele plaatje te visualiseren in een dashboard krijg je een beter idee wat al getest is, waar de zwaktes liggen en waar nog aan gewerkt kan worden.
  4. Werk samen: Werk samen met andere ontwikkelaars en testers om ideeën uit te wisselen en feedback te geven. Communiceer ook met de opdrachtgevers en andere betrokken partijen waar er iets "fout" kan gaan en hoe belangrijk dit is. Het betalingssysteem heeft tenslotte een hogere prio dan het een melding met oud en nieuw sturen naar bezoekers.

 

In het kort

 

Testen is een essentieel aspect van software ontwikkeling. Het kan helpen om de kwaliteit van de software te verbeteren, tijd en geld te besparen en de "vrijmibo ruïnerende bugs" te voorkomen. Als je nieuw bent in testen, begin dan klein en gebruik een dashboard om je te helpen. Werk samen met anderen en communiceer de belangrijke knelpunten. En zoals altijd schrijf code alsof de volgende in lijn niet weet hoe het werkt.

Jouw digitale avontuur start hier.

Neem contact op